Så köper du Bitcoins i Sverige

Som svensk kan du köpa kryptovalutan Bitcoin väldigt enkelt och det finns många hemsidor som hjälper dig med detta. Ett exempel är sajten Bitcoin.se som möjliggör köp via BankID. Du som har Swish kan göra överföringar på upp till 6 000 kronor per vecka. Hemsidan ger dig även tips om hur du kan köpa Bitcoin på andra sätt, samt ger dig länkar till exempelvis Avanza, Markets.com, Coinbase och många fler.

Hos Avanza kan du handla certifikatet Bitcoin XBT. Även om detta inte är riktiga Bitcoins blir slutresultatet detsamma eftersom de följer värdeökningen av valutan. Samma sak gäller för eventuella värdeminskningar och det är alltid en risk med valutor. Som det ser ut nu har inte Bitcoin möjligheten att ge uttryck för värde och anses vara en vedertagen räkneenhet i Sverige, det innebär tex att om du jämför bolån med Bitcoinvärdet i dagsläget så fungerar det inte fullt ut.

Bitcoins är inte enbart Bitcoin

Ett bättre uttryck för Bitcoins är kryptovalutor och detta på grund av att det finns så många olika att välja mellan. Litecoin, Dash, Ether och många fler är exempel på andra kryptovalutor och det finns faktiskt över hundra olika idag. Även de mer udda varianterna finns representerade på sajter som Binance och de erbjuder dig möjligheten att handla kryptovalutor. Dock sker överföringarna enbart via kryptovalutor och då gäller det att du har antingen Bitcoin eller andra valutor i din digitala plånbok. Du kan då handla även med udda valutor som Jesuscoin och Pepecoin. Den sistnämnda härstammar från en så kallad ”meme” på nätet.

Sammanfattning

Bitcoin och andra kryptovalutor har blivit väldigt populära. Fördelen med kryptovalutor är att de inte påverkas av utomstående och säkerheten är oerhört hög. Skulle du tappa bort din digitala nyckel till dina kryptovalutor försvinner de dessutom för evigt. På detta sätt påminner de lite om dagens kontanter som går att tappa bort men med skillnaden att andra användare inte kan använda dem. Du kan köpa Bitcoin och andra kryptovalutor via hemsidor som Bitcoin.se, eller via certifikat från aktiesajter som Avanza. Hur du än gör finns det flera alternativ att välja mellan och kryptovalutor kan mycket väl bli framtidens valuta.